Fotograf i Larvik, Fag-foto Hege Mathisen

om fotografen

Portrettfotografen

Dette er meg: Gift, mamma til 3 som nå er store, kompenserer med å få mange hunder så nå er jeg “mamma” til 5 herlige hunder. Jeg har visst rundet 50, men føler meg ikke noe eldre enn da jeg var 30. (bortsett fra at jeg har fått grått hår og enda noen kilo for mye og kanskje blitt enda bedre fotograf på disse årene. hihi) Jeg er så heldig at jeg ELSKER jobben min. Jeg elsker å møte mennesker, få ta bilder av små barn og prøve å fange de raske smilene og herlige uttrykkene. Få være med brudepar på en av de største dagene i livet. Få møte familier igjen og igjen ettersom den vokser. Få være i et yrke som er i stadig utvikling og at man stadig lærer noe nytt.
Når jeg var liten, gikk storebroren min på fotokurs på skolen og de jobbet i mørkerom. Dette syntes jeg hørtes veldig spennende ut så når jeg endelig begynte på ungdomsskolen måtte jo jeg også prøve dette. Magien i mørkerommet med det røde lyset og luktene fra kjemien til bildefremkallingen gjorde at jeg ble helt hektet. Derfra var veien kort til egen speilrefleks kamera og eget mørkeromsutstyr i kjelleren hos mamma og pappa.
Fotografering ble ikke noe mindre interessant når jeg var så heldig å få være hos fotograf Morten Lundquist i arbeidsuka mi. Måten han lekte med barna for å fange de herlige smilene og kjærligheten som lyste av brudeparene vi var så heldige å fotografere gjorde at jeg var fast bestemt på å bli portrettfotograf.
Tenk for en utvikling det har vært i fotofaget siden den gang. Før brukte vi store tunge og trege kameraer med maks 12 bilder på rullen og 2 ukers ventetid før man så resultatet. Eller man måtte inn i mørkerommet for å fremkalle sorthvitt filmen selv. Nå fotograferer vi alt digitalt, vi har lettere kameraer med autofokus og kan være mye mer lekne i hva vi gjør. Bildet ser vi på skjermen sekundet etter at vi har trykket på knappen og bildene kan retusjeres og manipuleres i Photoshop.
Jeg har stor tro på at bildet skal gjøres mest mulig ferdig i kameraet, men det er jo kjekt at vi har muligheten til å retusjere bort sikkel etterpå på det bildet vi ikke hadde kunnet ta hvis vi skulle stoppe opp for å tørke underveis i fotograferingen.
En ting jeg elsker med å være fotograf er at man møter så mange hyggelige familier, mange av disse følger jeg i flere år. Jeg er med når de gifter seg, tar babybilder og 1 års bilder av det første barnet, så kommer barn nummer to, da er det nye baby bilder, så 1 års bilder og søskenbilder og sånn fortsetter det. Små barn blir store, de blir konfirmanter og etter hvert gifter de seg og får barn selv. 🙂
En annen ting jeg elsker med å være fotograf er at man aldri er ferdig utlært. Tenk så kjedelig det hadde vært da hvis man ikke kunne utvikle seg videre og lære nye ting.

Tenk så heldig jeg er som får følge familier i årevis mens den stadig blir større og flere kommer til.

Fag-foto ble faktisk startet i 1958 av Leif Sørlle, han drev frem til 1982 da overtok Morten Lundquist og i 1999 overtok jeg. Tenk så mange larviksfolk som har blitt fotografert av oss.

Stort bildearkiv

En av de viktigste og mest verdifulle vi fotografer har er bildearkivet vårt. Eller vårt?? Dette er jo kunder gjennom mange år, det er vårt åndsverk, men for foreldre, barn, familie så er jo bildene superverdifulle. 
Når man har bildearkiv fra 1958 og oppover så er det snakk om mange tusen personer som er fotografert, og sikkert flere hundre tusen eksponeringer.

Tenk så gøy hvis man kan finne barnebilder av foreldrene eller besteforeldrene dine som du ikke visste fantes. Eller at det falmete barnebildet som henger av deg hos foreldrene dine kan lages opp på nytt fra negativene hos fotografen og dermed få friske og fine farger igjen.
Frem til 2004 ble alt fotografert på film, og selv om filmen holder mye bedre enn de tidlige fargebildene hender det dessverre at det kan være noen skader. Spesielt fra 50 og 60 tallet hvor enkelte filmer inneholdt kjemikalier som på sikt skadet selve bildet. Men det aller meste er intakt og det er verdt å hente frem hvis man har lyst på noen “nye” bilder. 

Bildearkiv som jeg har

Jeg kan nå også skaffe mye av

Photographs open doors into the past, but they also allow a look into the future.

Buying a camera doesn't make you a photographer. It makes you a camera owner.

error: Content is protected !!